Mondhygiënist Soesterberg en omgeving

Heeft u last van gevoelige tanden of bloedt uw tandvlees snel? Of merkt u dat de tanden een beetje beginnen te bewegen en heeft u last van een slechte adem? Al deze zaken kunnen duiden op een slechte mondhygiëne. 

Onze ervaren mondhygiënisten of preventieassistenten helpen u graag om deze problemen aan te pakken en in de toekomst te voorkomen. In onze praktijk helpen wij  ouderen, volwassenen en kinderen met het voorkomen en behandelen van veel voorkomende tandproblemen. Een doorverwijzing van uw tandarts is niet nodig om een afspraak te maken. Ook onze mondhygiënisten en preventieassistenten voeren alleen behandelingen uit die echt noodzakelijk zijn.

Te jong voor de mondhygiënist?

Veel mensen denken dat kinderen nog niet door de mondhygiënist behandeld hoeven worden. Maar niets is minder waar. De basis voor een goede mondgezondheid wordt op jonge leeftijd gelegd. Juist door kinderen al op jonge leeftijd te laten behandelen, voorkomt u allerlei tand- en tandvleesproblemen op latere leeftijd. Voor kinderen onder 18 jaar wordt de behandeling volledig vergoed vanuit de basisverzekering zonder dat hiervoor een aanvullende zorgverzekering nodig is.

Wanneer dient u een afspraak te maken bij de mondhygiënist?

Wanneer u een of meerdere van de onderstaande klachten heeft, raden wij u aan een afspraak maken met de preventieassistent of mondhygiënist.

  • Gevoelige tanden of kiezen;
  • Pijnlijk, rood of gezwollen tandvlees;
  • Teruggetrokken tandvlees;
  • Bloedend tandvlees bij het poetsen;
  • Losstaande tanden of kiezen;
  • Vieze smaak in uw mond of een slechte adem;
  • Verkleurde tanden;
  • Regelmatig last heeft van gaatjes (cariës);
  • Veel tandplak, tandaanslag of tandsteen.

Loop niet te lang door met problemen. Iets dat begint met ontstoken tandvlees dat gemakkelijk verholpen zou kunnen worden, kan zonder behandeling een ernstig probleem worden. Zwangere vrouwen of mensen met diabetes hebben tandvlees dat vaak extra gevoelig is voor ontstekingen. Een professionele gebitsreiniging kan dan juist veel problemen voorkomen.

Periodieke gebitsreiniging

Gebitsreiniging is de meest voorkomende behandeling en richt zich op het verwijderen van tandsteen, tandplak en aanslag. Deze behandeling wordt uitgevoerd door de preventieassistent. Door het grondig reinigen van het gebit kan ontstoken tandvlees worden voorkomen. Na een grondige gebitsreiniging ziet uw gebit er weer prachtig uit. Als tijdens de gebitsreiniging blijkt dat u last heeft van ontstoken tandvlees, dan wordt u doorverwezen naar onze ervaren mondhygiënisten.

Voorlichting en instructies

De behandelingen van de mondhygiënist en preventieassistent vormen een aanvulling op de halfjaarlijkse tandartscontroles. Ze zijn in eerste instantie gericht op preventie; het voorkomen van gaatjes in tanden en kiezen (cariës) en tandvleesproblemen. Zij geven u tijdens een afspraak voorlichting en advies die passen bij uw persoonlijke situatie en mondgezondheid. Zo krijgt u poetsadvies, advies over het gebruik van de juiste (elektrische) tandenborstel, tandpasta en andere hulpmiddelen (zoals tandenstokers, tanden ragers, flossdraad of tongschrapers) en voedingsadvies.

Er zijn ook zaken naast het poetsen die invloed hebben op een goede mondgezondheid of deze negatief kunnen beïnvloeden. Zo zien wij bij mensen die roken dat zij vaker ontstoken tandvlees hebben dan bij mensen die niet roken. Ook kunnen diabetes, hart- en vaataandoeningen, stress en voeding uw mond- en tandvlees uw gezondheid beïnvloeden.

Wat is een tandvleesbehandeling?

Een tandvleesbehandeling heeft als doel om problemen aan uw tandvlees te verhelpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ontstoken tandvlees. Onze mondhygiënist voert deze behandelingen uit. Er bestaan verschillende soorten tandvleesontstekingen. De eerste vormt is gingivitis. Bij deze ontsteking blijft het probleem beperkt tot de rand van het tandvlees. Gingivitis is vaak gemakkelijk te verhelpen. Maar als u er te lang mee blijft doorlopen kan er parodontitis ontstaan. Dit is een diepere ontsteking waarbij het kaakbot is aangetast. Dit is een ernstige situatie. Door parodontitis kunnen tanden en kiezen los gaan zitten en in het ergste geval uitvallen.

Wat is het verschil tussen een preventieassistente en de mondhygiënist?

Bij Den Bergh Tandartsen hebben we zowel de mondhygiënist als de preventieassistent. Het verschil tussen mondhygiënisten en preventie assistente is als volgt:

Preventieassistente
Een preventie assistente heeft gebitsreiniging als meest voorkomende behandeling. Daarbij worden tandsteen en andere onzuiverheden verwijderd. In dit geval is uw tandvlees dus gezond of maar een klein beetje ontstoken waardoor er maar een minimaal benodigde behandeling is. Door het grondig reinigen van het gebit kan ontstoken tandvlees worden voorkomen.

Mondhygiënist
Is uw tandvlees flink ontstoken? Dan helpt de mondhygiënist u om uw tandvlees weer zo gezond mogelijk te maken. De mondhygiënist doet de behandelingen die nodig zijn als er een ontsteking is.

Samenwerking mondhygiënist en tandarts

Onze mondhygiënisten en tandarts werken nauw met elkaar samen. Door dagelijks overleg in onze praktijk zorgen wij ervoor dat uw behandeling bij de tandarts en bij de mondhygiënist (of preventieassistent) goed op elkaar aansluiten. Zo zorgen wij er samen voor dat uw gebit in topconditie houden. Dat is het voordeel van zowel de tandarts als de mondhygiëniste onder één dak. 

Vergoeding en kosten van een tandvleesbehandeling

De behandeling bij de mondhygiënist wordt bij volwassenen niet standaard vergoed vanuit de basisverzekering. Wel kunt u hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Afhankelijk van de polis en zorgverzekeraar wordt de behandeling dan (meestal deels) vergoed. Vraag ons gerust om advies. Wij kunnen nagaan wat uw zorgbudget is en hoe hoog uw eventuele eigen bijdrage is. Daarnaast zijn wij zijn altijd transparant over de kosten voorafgaand aan een behandeling. Zijn de kosten van de behandeling hoger dan 250 euro? Dan stellen wij altijd een wettelijk verplichte offerte op. Zo weet u altijd waar u aan toe bent.

Patiënt worden

Heeft u last van uw mond of voelt uw adem niet meer fris? Dan kan het zijn dat uw tandvlees ontstoken is. Onze mondhygiënist helpt u hier graag vanaf en zorgt ervoor dat uw gebit weer schoon is. Ontstoken tandvlees gaat namelijk niet vanzelf weg en kan door de jaren heen steeds erger worden als u er niets aan doet. Wacht daarom niet en maak direct een afspraak of schijf u in bij de praktijk.